My world, My Rules

I am what ever I say I am

Film nr 5 av 101: Metropolis

Publicerad 2012-04-16 20:14:47 i 101 filmer att se innan du dör

Metropolis 1925

Tysk stumfilm, svartvitt. Framtidsfilm då en ung man, Freder, har det jätte bra i jämför med arbetarklassen som jobbar och bor underjorden. En dag möter han Maria då hon tar med sig arbetarklassens barn och säger "se dina brödrar, dina systrar". Freder blir kär i Maria och besluter sig att söka efter henne, vilket leder honom till underjorden där han får se hur de verkligen har det. Han konfronterar sin far, Joh, som skickar en spion efter sin son, Thin Man. Under Freders letande efter Maria träffar han arbetare 11811, tar över hans pass och inser hur jobbigt det är att jobba 10 timmar. Medan Freder är där går Joh till en gammal bekant, uppfinnaren Rotwang, som har en gravsten på Hel, deras gemensamma kärlek. Rotwang berättar att han har skapat en robot som ska vara Hel, eftersom Joh fick behålla Hels son. De kommer efter ett tag överens om att det ska inte bli till Hels avbild utan Maria. Det Joh inte vet är hur mycket agg Rotwang har till Joh, som har för avsikt att använda Maria för att skapa kaos.


Filmen går tyvärr inte att se till dess helhet eftersom många delar gick förlorade, men ett team år 2001 gjorde allt för att återställa filmen till hur den var när den kom ut på bio. Trots det så är den ganska bra, speciellt med hur de vågade (iaf på den tiden) visa den erotiska dansen som Maria hade. Folk, vi snackar om 1920, tvivlar att det tog ett år att göra filmen, men ändå, att de vågade. Skilldringen mellan helgonet Maria och "skökan" Maria är väldigt bra, vilket fick mig att se hur de asocierar Uppenbarelseboken med skökan, de använder själv det stycket på bibeln. Fick mardrömmar efter den filmen. Kommer inte att se om den.

Wikipediafakta:
Filmen är en föregångare inom science fiction-genren och har influerat filmer fram till idag: Blade Runner, Star Wars och Matrix.




Kommentarer

Kommentera inlägget här
Publiceras ej

Om

Min profilbild

Acushla Muffiat

Jag är en tjej som skriver om allt, ibland för mycket, ibland för lite. Kallar mig själv en "multihobbymänniska" vilket är sant. Gillar en del saker och ser bloggen som en cyberdagbok. Dock skriver jag inte allt, tyvärr. So bare with me :)

Senaste inläggen

Kategorier

Arkiv

Prenumerera och dela