My world, My Rules

I am what ever I say I am

Film nr 18 av 101: Forbidden planet

Publicerad 2012-06-24 23:09:56 i 101 filmer att se innan du dör

Förbjuden värld (1956)
 
Pulpit rock
Amerikans film, färg. Filmens handling och karaktärer är inspirerad av William Shakespeares Stormen men utspelar sig i början av 23:e århundradet. United Planets rymdskepp C-57D har skickas till planeten Altair IV, 16 ljusår från jorden, för att undersöka vad som hänt den försvunna expedition som tjugo år tidigare landade på planeten. Innan de landar får de kontakt med doktor Edward Morbius som varnar dem att besöka planeten.

Väl på planeten berättar dr Morbius om en okänd kraft som dödade hans besättning och förstörde rymdskeppet the Bellerophon. Bara Morbius, hans fru (som senare dog av naturliga orsaker), och hans dotter Altaira, nu 19 år gammal, överlevde. Han fruktar nu att samma sak ska ske med C-57D:s besättning.

Under sin tid på planeten har doktor Morbius gjort enorma tekniska framsteg, vilket förvånar expeditionsmedlemmarna då han inte ens var med som tekniker på den första expeditionen. Bland annat har han skapat Robby, en robot byggd att lyda under de tre robotlagarna och som kan tillverka i stort sett vad som helst. Till slut visar sig orsaken till de tekniska framstegen, liksom den mystiska kraften, ha sin grund i planeten och dess förflutna.

 

Pulpit rock

Förbjuden värld (eng: Forbidden Planet) är en amerikansk science fiction-film från 1956, filmad i CinemaScope och Metrocolor producerad av MGM. Filmen är regisserad av Fred M. Wilcox och några av huvudrollerna spelas av Walter Pidgeon, Anne Francis och Leslie Nielsen. Både karaktärer och scenarier är inspirerade av Shakespeares Stormen,och det finns partier inspirerades av Freuds teorier kring det omedvetna men ramberättelsen är i övrigt ganska enkel.

Filmen innehåller ett antal oscarsnominerade specialeffekter och banbrytande elektronisk filmmusik. Detta är också första gången som både Robby the Robot och det tefatsliknande rymdskeppet C-57D förekommer på film. Filmen var den första science fiction-film som kostade över 1 000 000 dollar. (Källa : Wikipedia)
 
Filmen var helt ok, tyckte mest om specialeffekterna, den till monstret eftersom den såg helt ok ut för att vara från 50-talet. Jag kan faktiskt tänka mig att rekomendera den till en äkta sci-fi älskare.

Kommentarer

Kommentera inlägget här
Publiceras ej

Om

Min profilbild

Acushla Muffiat

Jag är en tjej som skriver om allt, ibland för mycket, ibland för lite. Kallar mig själv en "multihobbymänniska" vilket är sant. Gillar en del saker och ser bloggen som en cyberdagbok. Dock skriver jag inte allt, tyvärr. So bare with me :)

Senaste inläggen

Kategorier

Arkiv

Prenumerera och dela